Трибина „Путовање према знању – искуства из Кине“

Трибина за студенте и професоре под називом “Путовање према знању – искуство из Кине у ВШССОВ у Кикинди одржана је у организацији професорке Јасмине Арсенијевић у петак, 10. маја у 11 часова у Методичком кабинету. Овај догађај реализован је у знаку јубилеја ВШССОВ у Кикинди, у знаку обележавања седам деценија рада ове установе.

На трибини  је излагала Јелена Даљев, дипломирани васпитач, бивши студент генерације и студент мастер струковних студија ВШССОВ у Кикинди. Јелена је са студентима и професорима ВШССОВ делила своја искуства и запажања стечена током шестомесечне праксе рада на позицији васпитача за страни језик у Кини, провинција Гуангдонг провинција, у граду Зхухаи.

Студенткиња Јелена Даљев је износила своја запажања о организацији и структури рада у вртићу, објаснила улогу, значај и положај васпитача у тамошњој култури и друштву. Било је говора о приступу васпитању и подизању деце у Кини у оквиру васпитно-образовног система и породице, истакнута су очекивања од деце у кинеском образовном окружењу, као и васпитни стилови које васпитачи и родитељи најчешће примењују. Јелена је направила паралелу и са својим искуством у приватном вртићу у Београду, где је радила праксу.

На трибини је путем Јелениног примера истакнуто да је данас потребно да студенти поред одабране професије стичу и додатне вештине (као што је знање језика) и искуства (путовања и рад у иностранству) како би управљали ризицима и повећали своје конкурентске предности. Такође је истакнут значај самосталног, информалног учења и предузетничког духа код садашњих и будућих студената. Ова трибина организована је у склопу предмета Менаџмент у предшколском васпитању и образовању, али су студенти свих нивоа и година студија, који желе да прошире своје знање о раду у међународном окружењу и стекну увиде у васпитање и одгајање деце у другим културним контекстима, били позвани.

Трибина је била посећена од стране редовних студената и професора ВШССОВ у Кикинди. По завршетку, уследила су бројна питања од стране студената, а потом организована и евалуација исте. Резултати евалуације показали су да је задовољство студената било изузетно велико – просек оцена на скали од 1 до 5 био је 5,00.

У Кикинди, мај 2024.

Др Јасмина Арсенијевић, проф.

16. маја 2024.
Copyright © 2019 VŠSSOV Powered by ACTUEL
X